Thursday 15 May 2014

Makaroni Bakar

Copy paste dari blog orang lain. Mahu cuba lain kali.




Makaroni Bakar/Baked Macaroni


Bahan-bahan:
250gm makaroni atau pasta shell atau spiral
1 biji Bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih ditumbuk atau didadu
1 tin tomato puri
Sos cili
Lada sulah
Oregano 
Garam secukup rasa

Sos Putih

3 keping Cheese 
6 sudu tepung gandum
6 cawan susu segar kotak

Lada sulah
400gm Daging/ayam kisar 
1 tin Cendawan /cendawan segar (optional)
2 sudu butter
Garam/gula/lada sulah 
 

Cara-caranya:
1.  Rebus pasta sehingga 3/4 lembut (al dente)
2. Tumis bawang besar dan bawang putih bersama butter.
3. Masukkan daging/ayam dan tumis sehingga warna putih dan airnya kering.
4. Masukkan cendawan,  tomato puri, sos cili, lada sulah dan oregano.
5. Letakkan garam dan gula sedikit, mengikut rasa.
6. Masukkan pasata dan gaul rata.

Untuk sos putih
1. Tumis butter di dalam periuk.
2. Masukkan kepingan cheese yang dicarik-carik.
3. Setelah cheese cair, masukkan susu segar.  Kacau dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan tepung yang telah dibancuh dengan air.
5. Masak sehingga pekat.

Untuk membakar.
Letakkan makaroni yang telah dimasak tadi ke dalam bekas.  Saya gunakan tray aluminium dan resipi ini mencukupi untuk 3 tray.  Setelah itu tuangkan sos putih ke atas pasta tersebut.
Tabur cheese cheddar di atas sos tersebut dan jika suka boleh taburkan parsley kering.
Bakar di dalam oven bersuhu 180C selama 35min, bergantung kepada oven masin-masing.  Atau bakar sehingga bahagian atasnya garing berwarna coklat keperangan.

Makan ketika ia sudah suam.  Boleh disediakan siap-siap dan simpan di dalam fridge.  Bila tetamu datang panaskan sahaja.  Tetapi jangan disimpan terlalu lama, bimbang cheese tidak tahan lama.  Mungkin sediakan 2-3 hari lebih awal, inshaallah masih boleh tahan cheese tersebut.

No comments:

Post a Comment