Wednesday 26 November 2014

Cream Cheese Frosting

Copy dan paste dari blog fiza juga

 Cream Cheese Frosting

Bahan2:
500gm cream cheese - saya guna Tatura, kadang2 guna Philadelphia juga. Tengok stok dalam peti ais.
250gm butter - saya guna Buttercup je. Nak guna jenama lain, terpulang.
200gm gula aising - diayak
1 sdt esen vanilla
1 sdb jus lemon - boleh digantikan dengan jus limau, atau sunquick.

 Caranya:
- Pukul cream cheese bersama butter sehingga kembang dan nampak creamy.
- Masukkan esen vanilla
- Masukkan gula aising, pukul lagi sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan jus lemon. Sebatikan Siap untuk dilepa pada kek.

 Cara saya sama saja dengan cara orang lain. Belah kek kepada 2 atau 3 bahagian. Lepakan krim keju dan lapiskan. Crumb coatkan seluruh kek. Tepekkan coklat urai di tepi2 kek. Masukkan lebihan krim keju ke dalam plastik atau kertas surih. Gunting sedikit dihujung plastik, dan picitkan sesuka hati atas kek. Rambu rambakan ia..... Gaya begini amat sesuai untuk orang malas seperti saya. Atau pembuat kek amatur yang belum pandai membentuk bunga menggunakan krim keju, boleh buat gaya rambu ramba begini. Mendeko bersama krim keju agak renyah sedikit, dan memerlukan resepi yang lain supaya deko lebih cantik dan kemas.

No comments:

Post a Comment